Het is een wijdverbreid misverstand dat een hacker iemand is die in z'n kamertje eerst de voorkant van je website bewondert en dan op z'n gemak gaat proberen of hij "erin" kan komen. Grote, bekende sites worden misschien gericht aangevallen, maar voor kleine sites werkt 't anders.

Een hacker is een programmeur. En die programmeert robotjes, ook wel "bots" genoemd. Dat zijn kleine stukjes software die niets anders doen dan het hele wereldwijde web afschuimen op zoek naar kwetsbaarheden. Zo'n botje doet duizenden, honderdduizenden pogingen en zo nu en dan heeft hij beet. Dan gaat hij schade aanrichten.

In het gunstigste geval krijg je een viagra advertentie op je voorpagina. In het ergste geval wordt je hele site verminkt, valt het botje ook andere sites op dezelfde server aan, of probeert hij de computers van je bezoekers te infecteren. Of hij gaat uit jouw naam, vanuit je website, emails verzenden. Duizenden. Ook weer: in het gunstigste geval met advertenties, in het ergste geval met phishing.

Dat wil je niet op je geweten hebben!