Ai ai, in het kader van de overstap naar een andere formulieren-extensie (de huidige wordt niet meer ondersteund in Joomla 4) moet er nogal wat geleerd worden.

Tot nu toe heb ik twee essentiële verschillen ontdekt...

Spam protection

De oude extensie had daar een heel simpel en effectief systeem voor, gebaseerd op het uitgangspunt dat formulieren-spammers altijd een link willen invoegen. Je kon domweg in de formulier-eigenschappen (dus voor het hele formulier tegelijk) strings invoeren die in de velden niet geaccepteerd worden. Zoals bijvoorbeeld "www", "http", "https" en desgewenst "viagra". Dat heeft al die jaren feilloos gewerkt. De enige keer dat ik überhaupt gemerkt heb dat het werkte, was toen een legitieme bezoeker in een text-area een relevante link wilde toevoegen. Da's één keer gebeurd.
De nieuwe extensie heeft een verbluffende hoeveelheid validatiemogelijkheden per veld, maar nou net niet de mogelijkheid om strings uit te sluiten.

Mailberichten maken

In de oude extensie kon je, in de mails voor admin en gebruiker, met één klik aangeven dat alle velden in het mailtje opgenomen moesten worden. En dat gebeurde dan in een hele nette, goed leesbare en vooral: prachtige responsive! layout.
In de nieuwe extensie moet je niet alleen de velden één voor één invoeren, je moet ook de layout van het mailtje zelf programmeren. En dat is geen geringe opgave!
Ze zeggen niet voor niets: 
Website rendering is extremely complex, since sites can look different depending on the device's operating system, browser, and screen size. But that is no match for the complexity of email rendering!

Je moet er rekening mee houden dat alle mail-clients hun eigen eigenaardigheden hebben, en de html en css anders kunnen interpreteren (of helemaal niet). En àlle css moet ge-inlined worden, jeetje (al zijn daar tooltjes voor, geloof ik).
De meeste uitleg die te vinden is over het maken van html emails werkt met tabellen - en tabellen zijn notoir onvoorspelbaar op kleine schermpjes. De mails van de oude extensie gebruiken divs en een lijst in een div.
Daarom met veel kunst- en vliegwerk de html/css van de user-mail van de oude extensie nagemaakt. En da's gelukt! 😊.

Wie gaat dat betalen?

Er zouden wijzigingen in (de programmering van) de extensie nodig zijn om de velden geautomatiseerd in de email te laten lopen  - dus ik zal nog steeds voor ieder formulier de mails met de hand moeten inrichten.
Wat weer een nieuw dilemma oplevert: in mijn prijsstelling heb ik daar nooit rekening mee gehouden. Nu krijgen mijn klanten een nieuwe formulieren-extensie voor hun kiezen waar ze niet om gevraagd hebben, maar die een onvermijdelijke consequentie is van het up-to-date houden van hun Joomla. Die extensie is in de eerste plaats duurder (de licentie kost meer), maar hij zou daar bovenop ook nog 's een stuk duurder moeten zijn omdat de inrichting ervan zoveel meer werk is (afhankelijk van hoe groot/complex het formulier is).
Ik vind dat lastig om uit te leggen...