Joomla 4 komt eraan. Geen update maar een upgrade!

Toen ik dit schreef in 2017, dacht ik dat Jooml 4 elk moment uitgebracht zou worden. Maar uiteindelijk duurde het tot augustus 2020 voor het daadwerkelijk zo ver was... Ik laat dit artikel maar staan uit nostalgische overwegingen.

Ik hamer er altijd ontzettend op dat Joomla websites prompt ge-update moeten worden. Niet alleen omdat updates zorgen voor kleine verbeteringen in functionaliteit, maar vooral omdat ze allerlei beveiligingsverbeteringen en bugfixes bevatten. Normaal gesproken is een update een moeiteloos proces, dat inclusief eventuele updates van extensies en een nieuwe backup, weinig tijd in beslag neemt.

Maar ergens tegen het einde van dit jaar komt er een upgrade van Joomla uit: Joomla 4.
Een hele nieuwe versie van Joomla, waarin ongelooflijk veel gemoderniseerd en verbeterd is. Ik heb al even gespeeld met de "alpha" versie en ik ben er echt enthousiast over. Je website wordt er sneller, stabieler en veiliger van en 't ziet er ook nog eens prachtig uit.

Maar... er is altijd een "maar". Bij zo'n upgrade komt altijd meer kijken dan bij een update. Het is domweg meer werk.

Van alle gebruikte extensies zullen nieuwe versies geïnstalleerd moeten worden, die aangepast zijn aan Joomla 4. En de template (die zorgt voor de indeling en de opmaak van de website) zal ook aangepast moeten worden.

Op de officiële Joomla site is al te zien dat de makers van extensies die ik gebruik weten dat Joomla 4 eraan komt, en ze zijn al druk bezig om hun extensies aan te passen, dus dat komt wel goed. Maar de template zal straks handmatig aangepast moeten worden aan de eisen die de nieuwe versie van Joomla stelt.

Gelukkig krijgt iedereen daar wel even de tijd voor: de laatste update van de Joomla 3-serie zal nog twee jaar ondersteund worden vanaf het moment dat Joomla 4 uitgebracht wordt.

Het is op dit moment nog lastig in te schatten hoeveel tijd (en dus geld...) het zal kosten om de template bij te werken. Dat wordt pas duidelijk als Joomla 4 er is.