Vanmiddag naar Van der Bijl voor nieuwe potgrond. Helaas is Cocopeat niet meer leverbaar, dus ik moest iets nieuws uitzoeken. Gekozen voor Ecoterra bloeiende-planten-grond van DCM, omdat ik een enorme fan ben van de vloeibare meststof van DCM en er bovendien lavameel in deze potgrond zit. Twee jaar geleden had ik zelf lavameel door de cocopeat gemengd en daar deden de fuxen het super op. Dus ik ben benieuwd!
foto 1 foto 2

De planten staan dus in verschillende potgrond... Ben benieuwd of in de loop van het jaar het verschil zichtbaar wordt.
(In cocopeat: de grote Karina, de twee Royals, twee Displays, Boudewijn, Flash, Annabel, Lye's Unique en Buurman. De rest, waaronder de drie Celia's, staat in Ecoterra).

Zowel Cocopeat als Ecoterra zeggen dat ze voor 100 dagen meststof bevatten, dus als het goed is hoef ik pas begin juli te beginnen met "bijvoeren".

Frieder belde. Wil je 121 wulpen zien? Dan moet je nu naar Cortenoever komen :).

Dus op naar Cortenoever. Met het blote oog zag 't er zo uit: foto.

Met mijn compacte lensje op max tele zag 't er zo uit: foto

Maar als je cropt naar zo ongeveer 100%, zijn de wulpen soort van zichtbaar: foto#Nice!

Gelukkig was Frieder een stuk beter voorbereid: foto smile.

Evengoed heel bijzonder, zoveel wulpen bij elkaar. En niet alleen wulpen. Er waren ook kieviten, grutto's en zelfs kemphanen! Ik geloof niet dat ik ooit een kemphaan in het echt gezien had. #Nice! Helaas, al die vogels komen hier niet wonen, het zijn allemaal doortrekkers, zegt Frieder.

Overigens flauw: mijn Fuji 400mm lens heeft voornamelijk in de la gelegen. Doe je 'm uiteindelijk weg, doet zich een gelegenheid voor...  C'est la vie.

Volgens de pluim blijft 't de komende veertien dagen lenteweer (rond de 20 graden, maar liefst!) zonder nachtvorst. #Nice!

Hoog tijd om de fuchsia's uit hun winterstalling te halen foto. Ik had ze vorig najaar wel flink teruggesnoeid, maar verder gewoon met pot en al in de schuur gezet. Ze hebben zich daar verrassend goed gehouden (het is ook niet echt koud geweest), alleen de laatste paar weken begonnen ze wat uit te drogen. Op een paar kleintjes na waren ze allemaal al uitlopers aan 't maken. #Nice!

Ze staan nu allemaal weer buiten foto. Ik had alleen niet genoeg potgrond in huis, dus een deel moet nog opnieuw opgepot worden.

Tussen de middag voor de afwisseling 's een ander rondje gelopen. foto. Dat was heerlijk! #Nice!

En 's middags nog even aan de gang met het opruimen van de border - dat was hoog nodig :). foto.
Omdat je eerst moet opruimen waar de rotzooi naar toe moet, weer een tweede composthoop opgezet foto, ondanks het feit dat mijn hele compostafdeling ook hoog nodig opgeruimd moet worden. De lijst van tuinklusjes is nogal daunting, maar met elke dag een beetje moet het uiteindelijk gaan lukken...

Kwam nog een sterk staaltje introvert-humor tegen: quarantaine gifje #Nice!

Ik vraag mij de hele tijd al af waar het nou aan ligt dat sommige mensen - letterlijk - doodziek worden van corona, terwijl anderen het (relatief) makkelijk overwinnen. Iets met weerstand, maar wat dan?

Gevonden: cytokine storm. Heel kort door de bocht uitgelegd: cytokine is het stofje dat signaleert dat er cellen worden aangevallen door een virus, en dat de killer cells to the rescue roept. De killer cells gaan aan het werk om de cellen met virussen op te ruimen. Zodra dat begint te lukken, zou cytokine moeten stoppen met het oproepen van meer en meer killer cells. En dat gaat soms mis. De killer cells - die werken door middel van ontstekingsreacties, dus hitte, vocht en zwelling - gaan maar door en door en dat is uiteindelijk waar je als patient aan bezwijkt. Aan je eigen immuunsysteem, verdorie. Wikipedia.

De oorzaak van dit op hol slaan van het immuunsysteem wordt gezocht in, jawel, verminderde/slechte weerstand. Waardoor de killer cells net niet helemaal goed meer werken. Als oorzaken worden o.a. genoemd slechte voeding, stress, sommige medicijnen, overgewicht, hart/vaat aandoeningen etc. (En niet eens zozeer leeftijd - las net ergens over een 93-jarige die vlot hersteld is van een coronabesmetting).

Duh.

Als je op het internet eenmaal gaat zoeken op cytokine storm, blijkt dat er ontzettend veel informatie over te vinden is. Het wordt rechtstreeks in verband gebracht met het grote aantal doden door bv de Spaanse Griep. Logisch eigenlijk: iederéén was toen verzwakt door de stress en ondervoeding van een gruwelijke oorlog. En het was de tijd dat de "westerse voeding" op gang begon te komen.

By the way: er schijnen studies te zijn die een gunstig effect van probiotica op cytokines laten zien - laat ik daar nou net mee begonnen zijn: waterkefir!

Het feit dat ik soort van snap hoe het werkt is toch wel prettig. #Nice!

Intussen begint het coronavirus voor een nieuwe, enge "tweedeling in de maatschappij" te zorgen. Je hoort steeds vaker geluiden over het redden van kwetsbare bejaarden vs het om zeep helpen van de complete economie. Oeps. Jort Kelder krijgt weliswaar een shitstorm over zich heen omdat hij gezegd heeft dat we de economie onderuit halen om "rokende tachtigjarigen met overgewicht" te redden, die "toch nog maar" een jaar of wat te leven hebben, maar het is wel een geluid dat je allerlei gedaanten meer en meer begint te horen...

By the way 2: in het AZ in Groningen zien de artsen opmerkelijk veel mensen met overgewicht op de corona IC. Een verband met roken zien ze niet.

Er is op het internet zóveel informatie over kefir te vinden, dat het amper de moeite waard lijkt om er zelf een achtergrondartikel over te maken. In elk geval heb ik er genoeg over gevonden om me heel nieuwsgierig te maken - simpel thuis te doen en megaveel gezondheidsvoordelen*. Dus bij de Kefirshop waterkefirkorrels besteld.

Die arriveerden dinsdag, heel keurig verpakt en met een verkorte handleiding #Nice!: gebruik 1 deel kefir, 10 delen water en 0,5 deel suiker. Meng water en suiker, doe de kefir erbij met een gedroogde abrikoos (o.i.d.) en een partje citroen en laat 48 uur staan. Haal dan de korrels eruit voor je volgende batch, en zet je waterkefir in de koelkast om nog wat verder te fermenteren. Denk om het plofgevaar dat altijd op de loer ligt als je iets fermenteert in een afgesloten container.

Zo gezegd, zo gedaan. Dus donderdagmiddag kon ik proeven: hartstikke lekker! Beetje zoet, maar hartstikke lekker.
Ik was gestart met 30 gram kefir en dat was gegroeid tot ruim 50 gram. Meteen een nieuwe batch gestart. En het restje drank dat over was in de koeling gezet (als je start met 30 gram kefir, heb je maar 300ml van het drankje).

Vandaag werd het echt interessant: ik kon 's morgens de rest van het gekoelde drankje drinken. In de eerste plaats was het nóg lekkerder - heel fris, met een beetje prik, en minder zoet dan gisteren. Maar helemaal opmerkelijk was later in de middag een gevoel van... hoe zal ik het noemen... lichtheid. Zowel fysiek als mentaal. Een héél aangenaam gevoel! Als dat het effect is van waterkefir... bring it on!! #Nice!

Morgen kan ik weer wat proeven van de nieuwe batch. Kanniewachten.

* Je leest anecdotische verhalen over vrolijker worden, fitter worden, beter slapen, het verdwijnen van exzeem en schimmelinfecties en vooral veel over een beter functionerend maag/darm stelsel. #Nice!

Ik zit tegenwoordig onvermijdelijk nog meer rond te surfen op het internet dan ik toch al deed...smile

En dan kom je allerlei interessante artikelen tegen.

De oogst van vandaag:

  • Het MBA debacle, door de tegendraadse econoom Ewald Engelen
  • Haal hoop uit de coronacrisis, - er zitten meer mensen thuis met een burn-out dan met corona... Op de site van MaatschappijWij
  • Gelukkig duiken er nog 1 april grappen op: de gemaalscholver is gespot!!
  • En: het ligt niet aan globalization, volgens Noah Harari (a historian, philosopher and the bestselling author of SapiensHomo Deus and 21 Lessons for the 21st Century): Humanity lacks leadership. Ik sta al ik weet niet hoe lang op de wachtlijst van de bibliotheek voor Sapiens, moet een waanzinnig boek zijn.
  • Een interview met Roel Coutinho (die er echt verstand van heeft): Voorspellen is niet reeël. Een mooi citaat: wij tweeën hier thuis hebben de afspraak dat we ’s avonds na het eten geen enkel nieuwsprogramma meer kijken. Helemaal niets. Omdat het eigenlijk niets toevoegt en alleen maar onrust geeft. De media zijn aan de ene kant buitengewoon belangrijk om goede en betrouwbare informatie te verstrekken, maar aan de andere kant hebben ze sterk de neiging om extremen te zoeken, en mensen met andere meningen.