Het was zondagmiddag mooi zichtbaar: het weer gaat veranderen foto.

En dat na een week met temperaturen (ruim) boven de 20 graden, strakblauwe luchten en weinig wind. Het was echt heerlijk! #Nice! De blauwe lucht lijkt op het ogenblik nog blauwer dan anders, omdat de lucht zo schoon is (geen vliegtuigen, véél minder wegverkeer enzo).

Het is wel weer heel droog aan het worden... Hoe lang het al droog is? Gelukkig heb ik de foto nog smile. Dat was een maand geleden (17 maart) en sindsdien heeft 't volgens mij niet meer geregend. Op de 24ste heeft de glazenwasser met zijn onvolprezen osmosewater mijn terrasdak schoongemaakt foto. Daarna heeft het zeker niet meer geregend, er ligt een dikke laag pollen op het terrasdak.

Osmosewater wordt ook gedemineraliseerd water genoemd. Hier een uitleg van de werking.

De weersomslag was goed te voelen: gisteren was het maar een graad of 9, met noordenwind. Knetterkoud om in te wandelen. Vandaag (dinsdag) is het nog steeds fris, maar in de loop van de middag kon je voelen dat de wind begon te draaien en af te zwakken, daardoor was het buiten een stuk aangenamer. En het zou vanaf morgen weer geleidelijk aardig lenteweer moeten worden, met heel weinig wind - al wordt 't voorlopig nog geen 20 graden.

Een interview met Bruce Lipton: je gaat niet dood van een virus, je gaat dood van angst.
Immers: wat als je griep hebt en je wordt achternagezeten door een sabretooth tiger? Dan gaat je flight-or-flight mechanisme vóór. Zowel je immuunsysteem als je flight-or-fight gebruiken héél veel energie - en ze kunnen niet tegelijk functioneren. Dus als flight-or-fight in werking treedt, sluit je het immuunsysteem af. Duh.
Video van het interview op YouTube.

Lipton begint z'n betoog met it's a flu! A nasty flu, but it's a flu. Tsja. Aan de ene kant zal hij best gelijk hebben, maar hoe zit 't dan met al die enge beelden van overload bij crematoria?

Je kunt met Joomla prachtige websites maken, en met behulp van extensies kun je ook prima werkende webshops maken (althans: dat lees ik overal, ik heb 't zelf nog niet gedaan).

Maar aan een webshop zitten een aantal haken en ogen... De belangrijkste is, dat de eigenaar alles zelf moet kunnen regelen. Een uitverkocht artikel tijdelijk verwijderen, pakbonnen printen, zorgen dat telefonische bestellingen ook in het systeem terechtkomen, prijzen aanpassen, constant mail in de gaten houden, mochten er vragen zijn over bestellingen, koppelen naar boekhoudsoftware, etc. etc. Allemaal zaken die je moeilijk kunt uitbesteden.

En Joomla kan dat allemaal wel, maar de backend van Joomla is, zeker voor onervaren gebruikers, soms lastig om mee te werken.

Nu ligt er een vraag om een webshop te maken voor een lokaal bedrijf dat dagverse produkten wil "bezorgen of laten afhalen". Dat is nog weer een andere tak van sport, over het algemeen gaat webshop-software ervanuit dat artikelen verzonden worden. Dus een hoop aandacht voor online betaling, voorraadbeheer en verzending en geen knop voor "ik pin wel als ik 't in de winkel afhaal".

Tuurlijk is het allemaal te realiseren in Joomla, maar ik vraag me af... er zijn een aantal Nederlandse bedrijven die webshops aanbieden voor een vast bedrag per maand. Alles in het Nederlands, en ingericht voor onervaren gebruikers. Inclusief hosting en support, en allerlei plugins voor extra functionaliteit. Misschien is dat toch een betere keuze... Het zou voor San en voor mij een andere manier van werken betekenen: San kan dan niet meer los gaan met een prachtig ontwerp, maar moet zich houden aan de mogelijkheden van de software. Dus beeldmateriaal aanleveren en de vormgeving in de gaten houden en waar nodig bijsturen. Ik kan zo nodig HTML en CSS aanpassen (die mogelijkheid bestaat voor zover ik kan nagaan bij de aanbieders die ik bekeken heb).

De twee webshop mogelijkheden die ik uitgebreid bekeken heb, zijn Mijn Webwinkel en CCV Shop.

MijnWebwinkel had ik in het verleden als eens uitgebreid bekeken, omdat ik garen gekocht had bij Wol van Pol - destijds een tijd met haar staan praten over hoe ze de webshop (zelf!) gemaakt had. De site ziet er prima uit en alles werkte perfect. Ik weet nog dat ik toen ook al dacht dat dit misschien een betere oplossing zou zijn dan Joomla.

CCV Shop heeft trouwens een pagina over het maken van een "bestelsite", die vooral bedoeld is voor "afhalen of bezorgen". Zo te zien is dat vrij nieuw, en je kunt er drie maanden gratis mee proefdraaien. Voor zover ik het kan bekijken zou dat voor mijn huidige dilemma de perfecte oplossing zijn.

CCV Shop is overigens gelieerd aan CCV Pinautomaten - die bestaat al decennia, en ik kom ze nota bene tegen op mijn eigen bankafschriften! Wordt kennelijk door een hoop ondernemers in mijn dorp gebruikt.

Het is licht irritant dat het Pasen is, en dat ik nergens vragen kan stellen smile. Maar ik moet 't er met San maar eens over hebben.

Best een bezig weekje...

Verpotten

Dinsdag ook de geraniums verpot foto, ze staan nu ook in de Ecoterra. Opmerkelijk trouwens, alle geraniums hebben gewoon in hun pot overwinterd op het terras... Ook eindelijk mijn veel te grote crassula weggedaan - maar wel drie stekjes gemaakt, hopelijk slaan ze aan foto.

Voice from the past

Woensdag een volstrekt onverwachte videocall op Whatsapp: foto#Nice!

Hackfort

's Middags een rondje Hackfort foto. #Nice!
Ze gaan daar parkeergeld heffen foto, als ik 't goed begrijp gaat dat in als het coronastof gedaald is. Ben benieuwd wat het tarief wordt - dat wordt een kwestie van even rekenen, want parkeren wordt voor leden van Natuurmonumenten gratis, en ik ga uiteindelijk best vaak naar Hackfort. Lidmaatschap kost minimaal 2,75 per maand (33 per jaar). Overigens heerlijk gewandeld, van de stinzenplanten zijn nu de kievitsbloemen in bloei foto. Later nog even naar Zutphen foto, #Nice! Charlotte had wat boodschappen voor me gehaald.

Uit en thuis

Donderdagochtend voor dag en dauw naar de markt foto in Zutphen; daar staat een kaasboer met bio rauwmelkse kaas. Een stuk Justa kaas meegenomen. #Nice!
En 's middags een groot deel van het terras opgeruimd en schoongespoten foto. Het is jereinste waterverspilling en het maakt lawaai (al valt dat wel mee), maar het blijft erg leuk om te doen :). #Nice!

Buurtbus

Vrijdag met drie collega bestuursleden paasbroden rondgebracht foto naar alle buurtbuschauffeurs. We hadden 't niet aangekondigd, omdat we ervan uitgingen dat iedereen toch wel thuis zou zijn - en dat bleek te kloppen. Gelukkig trof ik alle chauffeurs in blakende gezondheid aan. foto#Nice!

Vanmiddag naar Van der Bijl voor nieuwe potgrond. Helaas is Cocopeat niet meer leverbaar, dus ik moest iets nieuws uitzoeken. Gekozen voor Ecoterra bloeiende-planten-grond van DCM, omdat ik een enorme fan ben van de vloeibare meststof van DCM en er bovendien lavameel in deze potgrond zit. Twee jaar geleden had ik zelf lavameel door de cocopeat gemengd en daar deden de fuxen het super op. Dus ik ben benieuwd!
foto 1 foto 2

De planten staan dus in verschillende potgrond... Ben benieuwd of in de loop van het jaar het verschil zichtbaar wordt.
(In cocopeat: de grote Karina, de twee Royals, twee Displays, Boudewijn, Flash, Annabel, Lye's Unique en Buurman. De rest, waaronder de drie Celia's, staat in Ecoterra).

Zowel Cocopeat als Ecoterra zeggen dat ze voor 100 dagen meststof bevatten, dus als het goed is hoef ik pas begin juli te beginnen met "bijvoeren".

Frieder belde. Wil je 121 wulpen zien? Dan moet je nu naar Cortenoever komen :).

Dus op naar Cortenoever. Met het blote oog zag 't er zo uit: foto.

Met mijn compacte lensje op max tele zag 't er zo uit: foto

Maar als je cropt naar zo ongeveer 100%, zijn de wulpen soort van zichtbaar: foto#Nice!

Gelukkig was Frieder een stuk beter voorbereid: foto smile.

Evengoed heel bijzonder, zoveel wulpen bij elkaar. En niet alleen wulpen. Er waren ook kieviten, grutto's en zelfs kemphanen! Ik geloof niet dat ik ooit een kemphaan in het echt gezien had. #Nice! Helaas, al die vogels komen hier niet wonen, het zijn allemaal doortrekkers, zegt Frieder.

Overigens flauw: mijn Fuji 400mm lens heeft voornamelijk in de la gelegen. Doe je 'm uiteindelijk weg, doet zich een gelegenheid voor...  C'est la vie.