Als je eenmaal een mooie website hebt, moet die natuurlijk ook op het wereldwijde web te vinden zijn.

Daarvoor heb je een hosting provider nodig: een bedrijf dat zorgt voor registratie en verlenging van je domeinnaam, en dat een "hosting pakket" levert: schijfruimte voor je website op een server die verbonden is met het internet. Inclusief de infrastructuur die nodig is voor vindbaarheid, email, technische faciliteiten voor je CMS (zoals een database).

Domeinnaamregistratie en het hostingpakket zijn twee verschillende dingen, die soms ook apart gefactureerd worden.

Domeinnaam

Nederlandse domeinnamen (.nl) worden - via een hosting provider - geregistreerd bij SIDN, de Stichting Internet Domein Registratie. Daar kun je zien of de domeinnaam die je wilt gaan gebruiken nog vrij is. Of hoe je domeinnaam geregistreerd is. Voor de domeinnaam is het van belang dat de eigenaar juist geregistreerd wordt. (Gebruik daarbij bij voorkeur niet een mailadres dat gekoppeld is aan je domeinnaam. SIDN gebruikt dat mailadres immers om contact met je opnemen als er iets mis is met de domeinnaam. En vergeet niet om het mailadres te wijzigen als je een nieuw mailadres gaat gebruiken. Of als iemand anders binnen je organisatie de domeinnaam moet gaan beheren).

Hostingpakket

Hostingpakketten zijn er in alle soorten en maten, en in allerlei prijsklassen. Er bestaan dan ook vergelijkingssites en review-sites (bijvoorbeeld Hosting Wijzer)...
Het is wel zo, dat de ene hoster (veel) beter is ingericht voor Joomla dan de andere. Voor Joomla heb je een database (MySQLi) nodig, zo'n 500Mb opslagruimte (wel afhankelijk van hoe groot en/of uitgebreid je site is) en de laatste PHP versie (PHP is de programmeertaal waarmee de server en de database benaderd worden).
Het zijn met name de PHP instellingen van de hoster die van invloed zijn op de werking van Joomla.
Tenslotte moet je site SSL gebruiken (zie hieronder).

Voor de meeste, niet te grote Joomla sites voldoet meestal het eenvoudigste hostingpakket.

Ik heb zelf goede ervaringen met Antagonist.

SSL

Nog een dingetje om in de gaten te houden: SSL (de afkorting van Secure Socket Layer). SSL zorgt voor het onleesbaar maken (encryptie) van gegevens die tussen jouw website en de server uitgewisseld worden. Dat is natuurlijk vooral essentieel als er privacy-gevoelige informatie uitgewisseld wordt (als er op je site betalingsgegevens ingevoerd moeten worden is het zelfs verplicht). Maar zelfs als je geen interactie hebt met de bezoekers van je site, kijken de zoekmachines er wel naar (geen SSL = lager in de zoekresultaten), en de browsers wijzen je er tegenwoordig op als je een "onveilige" site, een site zonder SSL, bezoekt. Meestal doordat er geen groen slotje bovenin de browserbalk te zien is, maar als je pech hebt zelfs met een lelijke waarschuwing.

Dus onderzoek even of je hosting provider SSL aanbiedt bij het pakket dat je kiest.