Inhoud (ook wel content genoemd) bestaat uit twee dingen: tekst en afbeeldingen. Hier gaat het over tekst.

Schrijven voor het web is langzamerhand een hele studie geworden. Online is uiteraard van alles te vinden. Maar je kunt er ook papieren (!) boeken over lezen, en je kunt er workshops over volgen. Heel kort samengevat: houd 't kort!

Korte zinnen en korte alinea's. Gebruik tussenkopjes. Houd voortdurend in je achterhoofd dat de meeste mensen je teksten op een telefoon of tablet lezen, en dat ze daarop geen lappen tekst gaan bestuderen.

Als je echt grote stukken tekst wilt publiceren, zet ze dan in een pdf, die door de liefhebbers online gelezen of gedownload kan worden. Of maak desnoods een aparte pagina met "achtergrond artikelen".

Voor wie doe je het?

En voordat je begint te schrijven aan je tekst: sta eens stil bij de vraag voor wie doe je het eigenlijk? En: wat wil je ze vertellen? Beter nog: wat willen weten, als ze je site bezoeken? Voor zakelijke sites is dat vaak heel simpel: wat is je product, wat is er goed aan, wat kost het en hoe is het te bestellen... De rest is franje. Als je je mening, of leuke verhaaltjes wilt schrijven, kun je dat beter in een blog doen, en niet op je hoofdpagina's.

Meer weten over schrijven voor web? Kijk eens naar Vijf Tips. Of Zeven Tips. Of doe een opleiding tot webredacteur - kost een paar stuivers, maar dan heb je ook wat .

Tekstverwerker?

Tekst voor een website wordt geschreven (en opgemaakt) in HTML. De ingebouwde tekstverwerker van Joomla doet dat automatisch, maar bijvoorbeeld Word doet dat niet. Plak dan ook nooit tekst uit Word in de Joomla-tekstverwerker, dan wordt 't een zooitje! Als je teksten wilt aanleveren voor je website, doe dat dan - bijvoorbeeld - in Kladblok (een onderdeel van Windows). Alles wat met het opmaken van de tekst te maken heeft, moet in Joomla gebeuren, het is niet anders.

En zo niet?

Wat de tekst betreft: jouw website, jouw keuze. Als je liever lange teksten schrijft, of ingewikkelde zinsconstructies gebruikt, prima. Het gaat uiteindelijk om de inhoud. Trouwens... lange artikelen hebben ook voordelen.

Wat kan ik voor je doen?

Als ik een website voor je maak, zorg ik dat alle tekst op z'n plaats komt (zelfs als het in Word aangeleverd wordt). Als ik type- of stijlfoutjes tegenkom, haal ik ze eruit. Ik kan je gevraagd (en waarschijnlijk ook ongevraagd) adviseren over de tekst.
Als ik de site beheer, geldt hetzelfde. Dat gaat tegen uurtarief, dus hoe meer ik eraan moet doen...