Het is soms lastig om uit te leggen dat onderhoud aan een website echt noodzakelijk is. Als een website af is, is-ie af, toch? 

Hackers

Da's in principe waar, maar... je hebt vast wel 's wat gelezen over hackers of over ransomware, en dat overkomt echt niet alleen de grote en bekende websites. Ook kleine websites kunnen het slachtoffer worden. Een hacker is immers geen mens, zie Een hacker is geen mens. Er is immers een permanente wapenwedloop aan de gang tussen kwaadwillende hackers en ontwikkelaars van software. En iedere keer dat er ergens een veiligheidslek gevonden wordt, haasten de ontwikkelaars zich om dat lek te dichten.

Daarom worden er van goeie software (zoals Joomla!) telkens updates uitgebracht, die niet alleen nieuwe functionaliteit toevoegen, maar ook zorgen dat veiligheidslekken en -lekjes gedicht worden.

Voortschrijdende techniek

Daarnaast schrijdt de techniek op allerlei terreinen. Een paar jaar geleden kon je een website nog gewoon maken voor een standaard computerscherm, nu moet hij ook op telefoons en tablets goed werken - en daarvoor moest Joomla ook aangepast worden. Wat de laatste tijd speelt, is dat een website liefst ook op een mega-groot scherm goed moet werken. Dat stelt ook weer allerlei eisen aan de manier waarop de site ingericht wordt.

De script-taal PHP (voor communicatie tussen een website en z'n database en server) wordt verder ontwikkeld (ook hier weer: zowel uitbreiding van functionaliteit als het dichten van mogelijke beveiligingslekken). Nieuwe versies zijn meestal ook sneller en stabieler, maar om daar optimaal van te profiteren moest Joomla ook weer aangepast worden.

En wie weet wat ons aan ontwikkelingen te wachten staat... Dus ook om bij te blijven zijn updates nodig.

Domweg te oud

En tenslotte: als je een website lang verwaarloost en je besluit op een gegeven moment om er toch weer iets mee te doen, loop je het risico dat het vrijwel niet meer mogelijk is om ermee te werken. De Joomla versie is te oud om te updaten, extensies worden niet meer ondersteund, de template wordt niet meer ondersteund, niemand weet meer hoe de site is opgezet... Helemaal overmaken is dan vaak de enige optie.

Updaten en backuppen

Dus het is van groot belang om de updates van Joomla (en van eventuele extensies die op je website gebruikt worden) meteen uit te voeren. Bekijk hier hoe ik een update uitvoer: Update, wat komt erbij kijken? Gemiddeld wordt er elke maand wel een update uitgebracht.

En mocht het toch ooit misgaan, dan is het belangrijk om een goeie backup (reservekopie) van je website te hebben. Eentje die ergens anders bewaard wordt, niet onder de motorkap van je website.

Kortom: onderhoud van je site, in de zin van prompte uitvoering van updates en zorgen voor een actuele backup is echt nodig.

En zo niet?

Dan loop je het risico dat je website gehackt wordt.

Hoe groot dat risico is, is niet te zeggen. Er zijn verbluffende voorbeelden van stok-oude Joomla sites die keurig blijven draaien - maar dat zijn er niet zo veel (en op een telefoon zien ze er niet uit).

En je loopt het risico dat er op een gegeven moment niets meer met je site te beginnen is.

Wat kan ik voor je doen?

Als ik een website maak, is dat uiteraard met de laatste versie van Joomla. Ik gebruik alleen extensies die betrouwbaar zijn en goed beoordeeld worden. En ik maak een backup, waarvan een kopie elders wordt opgeslagen (en waar je de link van krijgt).

Voor onderhoud kun je met mij afspraken maken. Dat betekent dat ik maandelijks je site bekijk, eventuele updates van Joomla en de extensies uitvoer, en een nieuwe backup maak.

(Lees hier wat het kost als je het mij laat doen)