Iedere pagina die je op internet bekijkt, heeft een eigen, unieke "URL". Die kun je links bovenin je browser zien, voor deze pagina is dat bijvoorbeeld

/jaydot.nl/websites/verloren-pagina

Die URL code wordt gebruikt om te linken naar de pagina's van je website. Door andere sites, die een link geplaatst hebben, of door bezoekers van je site, die een bladwijzer naar de pagina opslaan om 'm snel terug te kunnen vinden. Ook zoekmachines tonen vaak links naar de hoofdpagina's van je site.

Als je al een website hebt, en je vernieuwt of vervangt 'm, kloppen die links vaak niet meer. De link naar je hoofdpagina, of domeinnaam, zal het meestal nog wel doen, maar links naar andere pagina's heten net ietsje anders en dan werkt de link niet meer. Iemand die zo'n foute link gebruikt, komt op de "404 Pagina Niet Gevonden" pagina uit...
Dat gebeurt trouwens ook als iemand de URL van een pagina zelf intypt, en een typefoutje maakt.

In het ergste geval komt de bezoeker dan op een systeemmelding uit, in het iets minder erge geval komt hij op een "404 pagina", waar niet eens uit blijkt dat die bij jouw website hoort. Soms heeft die pagina nog wel een "ga naar de homepage" knop, maar omdat niet duidelijk is dat dat jouw homepage is, haken bezoekers af.

Betere 404

Voor een betere 404 heb je drie mogelijkheden:

  • zorgen dat op de 404 pagina in elk geval duidelijk is dat het om jouw website gaat, en dat de "ga naar de homepage" knop naar jouw homepage gaat.
  • de 404 pagina er wat aantrekkelijker uit laten zien, door je eigen kleuren te gebruiken en je logo eraan toe te voegen
  • of een mooie, eigen 404 pagina met je eigen tekst maken. Bij sommige websites is daar echt veel moeite voor gedaan - het internet zou het internet niet zijn, als daar geen verzamelingen van werden aangelegd, zoals bij voorbeeld deze.

Voor deze site heb ik de standaard 404 een heel klein beetje aangepast, zie jaydot.nl/mispoes.

Redirects

Je kunt ook zogenaamde "redirects" maken: foute url's doorsturen naar een wel bestaande pagina.
Dat kan op twee manieren:

  • Maak een redirect die ervoor zorgt dat alle niet-bestaande url's rechtstreeks op je homepage uitkomen.
  • Een andere mogelijkheid is om iedere pagina van je oude site rechtstreeks door te sturen naar dezelfde pagina op je nieuwe site met een zogenaamde "301 redirect". Dat is een hoop werk, en als de structuur van je nieuwe site erg afwijkt van de oude is het haast ondoenlijk.

Wat is beter?

Het nadeel van de redirect methoden, is dat de foute links gewoon blijven bestaan, niemand merkt immers dàt ze fout zijn.
Daarom is m.i. een 404 pagina een betere oplossing.

En zo niet?

Dan kost het je bezoekers, in elk geval een tijdje.

Wat kan ik voor je doen?

Als ik een site voor je maak, zorg ik in elk geval dat de naam van je site in de standaard 404 staat.
Je logo/kleuren aan de standaard 404 toevoegen is een beetje meerwerk.
Een eigen 404 maken is meerwerk, en helemaal afhankelijk van hoe je 'm wilt hebben.