Zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO (search engine optimization) is tegenwoordig een toverwoord. Op alle fronten voldoen aan de eisen die Google stelt om wereldwijd bovenaan in de zoekresultaten te komen is complex en het vereist een hele studie en een hoop extra werk bij elk artikel dat je op je site plaatst.

Je bent in elk geval in het voordeel als je een nederlandstalige website hebt, want dan hoef je niet op te boksen tegen de hele engelstalige wereld.

Het was altijd zo, dat Google de belangrijkste zoekmachine was, maar dat begint minder te worden. Vooral omdat Google zoveel middelen inzet om gebruikers/bezoekers van websites zo nauwkeurig mogelijk te volgen, bij alles wat ze op het wereldwijde web doen. Hoe meer Google immers van je weet (door hun beruchte tracking cookies), hoe nauwkeuriger ze hun advertenties op jou af kunnen stemmen, dus hoe duurder ze de advertentie kunnen verkopen.

Er is groeiende weerstand tegen die "data honger"... Ik heb er zelf een enorme hekel aan, en ik gebruik dan ook een zoekmachine die helemaal niets volgt (Duckduckgo).

Wat kun je wel doen?

In Joomla heb je in elk geval de mogelijkheid om een "meta beschrijving" van je site in te voeren: een korte maar krachtige omschrijving. Als je site op een lokale markt gericht is, is het handig om daar je plaatsnaam in op te nemen. Een doordachte meta beschrijving is belangrijk, die wordt door alle zoekmachines opgepikt.
Als je een stap verder wilt gaan, kun je elke pagina van je site een eigen meta beschrijving meegeven.

Waar Google (en andere zoekmachines) tegenwoordig ook veel aandacht aan besteden, zijn zaken als "responsiveness" (perfect werken op een klein scherm), snelheid, toegankelijkheid (lees bijvoorbeeld de grootste misverstanden over toegankelijkheid) en ook SEO, dat wil zeggen: hoe snel en makkelijk kan een zoekmachine de inhoud van de site analyseren. Wat dat betreft zit je met Joomla goed.

En zo niet?

De drukte over SEO is betrekkelijk,  want uiteindelijk zullen Google en de andere zoekmachines je site toch wel analyseren en indexeren en duikt hij wel op in de zoekresultaten. Het is maar hoeveel moeite je ervoor wilt doen.

Wat kan ik voor je doen?

Als ik een site voor je maak, is hij in elk geval ingericht en voorbereid voor optimale vindbaarheid. Een standaard Joomla site scoort zeer hoog op alle punten die door de zoekmachines geanalyseerd worden.